@35 weeks

arghhh..napela malas sgt nak update blog nie.
mungkin sbb cuaca?pembawakan?hahaha...
salahkan semuanya.

ok..cuaca adalah sentiasa sejuk.sentiasa ok.kalau kat mesia boleh la offkan aircond...takpun naikkan temperature aircond?kat sini?ishhh.... kalau la bole mintak org mesia poskan kepanasan sket ke sini...manusia mmg tak reti bersyukur.masa panas nak sejuk..masa sejuk nak panas.
ok insaf..alhamdulillah....

last tuesday jumpa midwife lg. seperti biasa jln kaki sesorg sambil menghirup udara sejuk pagi.jumpa receptionist...duduk sekejap pastu nama dah kena panggil. Ms Allison nama midwife. die tanya lagi sekali "are you sure you want to go for vaginal birth?" - yes..sure!. " I'll make sure that you will have a very lovely one"

"ok..but i'll write here...if the progress is too slow...you will go for early c-section".

hmmm....offer yg bagus.kalau kat mesia ade ke nurse yg akan offer mcm tu?lg kena marah adela kalau ngengada nak c-section kan?

tapi seboleh-bolehnya saya akan cuba utk bersalin normal.masa balqish dulu..ngengada je lebih.tak tahan sakit padahal air ketuban tak pecah lagi..induce pun tak..aleh2 mintak c-zer.tapi tu la namanya takdir kan.tapi masa berpantang mak abah ada.24 jam tgkkan balqish..bolehla baring saje.masa lps c-zer pun 3 hari duk wad mr darl temankan.

but, this time.no mak n abah. rasanya kat wad pun partner takleh teman sampai mlm.yela..kesian plk kat balqish.so, kalau vaginal birth cepat sket balik rumah n rasanya cepat sket baik berbanding c-zer.hmm..sampai rumah plk semuanya kena uruskan sendiri..oohhh..tetiba rasa syahdu n berdebar2.harap2 kami dapat lalui semuanya tu dgn jayanya. ni pun dah start training balqish become more independent.selama ni manja.nak gosok gigi pun bukak mulut je..sumenya mommy n papa n buatkan.nak g toilet, mommy teman.tapi skang nie alhamdulillah...pakai boots pun dah boleh sendiri.mcm tu la nak jadi kakak...dah puas sgt dah nak bermanja pun.

ok..perut sudah semakin membesar n baby sudah berada di position yg sepatutnya.baby kali ini sgt aktif n kuat meregang badan n sgt suka bg respon bila makanan masuk dlm perut mommy die.hahhaa..rasanya kuat mkn nie compare to balqish.disebabkan itu...dua hari lepas dah start basuh baju2 baby n kemas beg utk bawak g hospital.syahdu je rasa.eh..sikit2 syahdu.yelaaaa..dulu buat persediaan sume ngan mak..skang kena buat sendiri.ya Allah..tabahkanlah hati.

Balqish plk akan menumpang rumah students dpn nie bile saya ke hospital.die pun dah awal2 bgtau "saya taknak tgk mommy keluarkan adik baby sbb saya takut.YaAllah..selamatkanlah mommy n adik baby..harap2 mommy tak keluar darah banyak"...yeaaa...itula doa die lately nie.she is a good sister n my remote control at home.senang je nak apa2 mtk tlg die.kena la puji2 sket...clever robot ke..pretty robot ke.pepandaila nak idup kan?

ok..byk merepek kan..gambar2 nnt yeaaa...ada kesempatan akan dimasukkan juga.doakanlah agar saya sentiasa diberi kekuatan.

study?don't worry.so far so good. software yg saya nak guna siap ada sorg RA nie buatkan bagi personal class utk tutorial and analysis.alhamdulillah.sgt membantu...semoga sentiasa dipermudahkan.

2 comments:

Hamba Allah said...

askm jie,

semoga selamat bersalin dan selamat semuanya, jangan risau, boleh handle insyaallah, akak dua kali c-zer dan berpantang sendiri dan suami di rumah sendiri...hehehe (x mau susahkan mak or mertua) take care :-)

fylla said...

salam roziah, dylla azis ni..hehe terpaksa perkenalkan diri.. best baca blog ni.. sgt memahami life kesejukan di oversea..sama cm kt jerman dulu..xsabar nk panas malaysia..dh balik sini, nk aircond jek..hehe..selamat bersalin ye..didoakan semuanye selamat n baik2 aje.. ok, take care ye.. :)

Pages - Menu