The chronology

yup....this is a chronology of a journey...

june 2009 - setelah tamat kursus induksi & btn saya n en hubby decided utk membesarkan lagi family kami. Maka, kontrak perancangan keluarga terbatal dengan sendirinya...dan bermulalah usaha utk menambahkan bilangan umat Nabi Muhammad S.A.W

dec 2009 - rezeki masih lagi belum berpihak pada kami... kami sudah mula risau dan decided utk mengambil langkah2 seterusnya.

19 jan 2010 - saya period lagi...sangat kecewa...belum rezeki kami lagi (kate en hubby).

20 jan 2010 - kami ke Kluang Specialist & Maternity utk berjumpa Dr low (for consultation)...dan saya diberi pil hormon kesuburan yang amat pahit + asic folic --> pil perlu makan 2 biji sehari selepas hari kedua period hingga hari ke enam. Bawak duit beratus2 sekali kena charge RM55 sahaja...

30 jan 2010 - 2nd meeting with Dr Low...die scan n nampak dua biji telur yg telah membesar(18mm).. (normal person akan hasilkan 4 biji telur)..dan saya diberi injection supaya telur2 tersebut keluar ....
saya diberi pil menguatkan rahim + asic folic .
kami bawak RM50 saja..sekali kena charge RM213.00 -mintak tolong mak n abah datang bayarkan (kebetulan mak dan abah ada dkt2 situ)...

31 jan 2010 - semoga usaha kami menemui kejayaan...doakan kami yea...amin...

16 feb 2010 - sepatutnya hari ini saya period, tp macam tak je. rasa sakit2 pinggang. Ya Allah, murahkan lah rezeki kami sekeluarga. Sentiasa berdoa....

17 feb 2010 - masih lagi sakit pinggang tp still clear lagi. nak check tp takut negative sbb awal lagi.bersabar OK... tp hati sudah mula berbunga2....

17 feb 2010 (12pm) - kita hanya merancang...tuhan yang menentukan segala2nya. Yup...saya telah period. perlu usaha dan doa yang lebih lagi....

18 feb 2010 - sekali lagi pegi Kluang Specialist & Maternity utk jumpe Dr Low....harap semuanya berjalan lancar. Sekali lagi saya diberi ubat kesuburan dan kali ini kena makan 3 biji sekali makan + asid folic. Sume sekali dengan kos rm 125.00. Perlu makan ubat dari 2nd day period- 6th day.


1 mac 2010 - pada hari ke -13 saya dikehendaki ke klinik semula utk check telur n ambil injection. ada 2 biji telur juga. yang satu membesar 31mm dan satu lagi 21mm (kate Dr Low : aiyak..manyak besar yea:)
Dr Low : esok u akan rasa sakit sikit yea...
injection diberikan dan berapa kena bayar? RM 210....

17 mac 2010 - cukup kitar 28 hari dan saya pun period lagi. Sehari seblm tu sakit perut sangat (mcm senggugut).seumur hidup x penah pun kena. rasa mcm dah nak kena g hospital jek.Makan penadol , en hubby tolong ltk minyak angin, urut n tido....
sedih....mungkin belum rezeki lagi...

18 mac 2010- saya bertekad dgn diri sendiri. Mungkin ini dugaan dan ada hikmah di sebalik semua yg berlaku.Kita hanya merancang, Allah yg menentukan segala2nya.... ikut saja laluan yang ditetapkan sambil sentiasa berusaha dan berdoa...

20 april 2010 - Alhamdulillah..saya masih sihat dan berbadan satu.semua ketentuan adalah milik Allah. andai kata tiada lagi rezeki anak utk saya, saya bersyukur dengan pemberianNya sebelum ini. Anak yang cukup sifat, bijak, aktif dan comel. Inilah masanya utk saya beri didikan yang sempurna....perhatian yang lebih...kasih sayang sepenuhnya. Dia la penawar di hati kami suami isteri...

n'way doa dan usaha masih lagi diteruskan. Mohon doa dari rakan2 dan family semoga kami dipermudahkan segala urusan.

Amin...amin ya-rabbal 'Alamin...

sambungan....

18 July 2011 - genap sebulan selepas ulangtahun perkahwinan kami yang ke-lima...alhamdulillah..saya telah disahkan positif hamil. kandungan masih di awal usia. namun begitu tidak perlu dirahsiakan kerana saya memerlukan doa rakan2 semua supaya kandungan saya selamat dan dipermudahkan segala urusan.Amin.Merasa jugakla Balqish jadi kakak =).

4 comments:

eMayuKie said...

tahniah kakak ang... semoga semuanya berjalan dengan lancar, insyaAllah...

Anis Radzi said...

rozi, banyak betul dugaan dan cabaran Rozi utk dapatkan baby ke 2 ni ye..Subhanallah..moga Allah swt permudahkan segalanya =)

shah said...

bukan senang..dah banyak air mata keluar. Dugaan itu banyak mengajar. Alhamdulilah...

norziha said...

tahniah jie....erm..akak doakan baby sudi menjadi penyeri hidup kamu......amin.... :-)

Pages - Menu