pengorbanan

Kurang beberapa jam dari sekarang saya akan bertolak je utm...
jam 8pm kami akan bertolak ke Besut, terengganu.

Semakin hampir perjalanan..semakin hati berdebar2...jiwa semakin berat.

air mata toksah cakap laaa..dr semalam dah banyak yang tumpah.

Oh ye, semalam mak abah n eppy dtg. baru je dua hari lepas mak dtg.Dah dtg semula. saja nak meraikan berita gembira sambil nak tenangkan hati saya yang dirundum duka. duka utk meninggalkan anak dan suami utk 6 hari.

semalam biasa saja....lepas lepak2 makan2 steamboat pura kencana (sila cuba-berbaloi2)... saya berbual2 dgn mak. cuba nak lupakan kesedihan. tapi cinta hati suruh naik atas, teman Balqish nak tido. Saya naik ke bilik.

Mata Balqish bulat tgk saya. Saya tgk die...Saya ambil tangan dia..saya peluk dia..
"Balqish..esok mummy nak pergi work tau. Work for 5 days. Work dekat tempat jauh sangat. Balqish tinggal dengan papa yea. Jangan nakal2"

balqish angguk..sambil cakap " yea mummy...five days. nanti dah habis work mummy..mummy cepat2 balik yeaaa"

saya angguk...sambil berlerai air mata. Ya Allah..sesungguhnya saya akan merindui telatah anak kecil ini. Menangis...menangis..dan terus menangis....cinta hati biarkan saja saya luahkan rasa kesedihan..sambil saya kucup dan genggam tangan anak kecil saya.

pagi2...cinta hati nak hantar Balqish ke sekolah. Saya tidak bekerja. Tapi saya perlu ikut cinta hati hantar Balqish ke school sbb saya taknak dia ada masa saya nak bertolak nnt. Saya tak sanggup nak tgk die menangis nak ikut saya. Memang la saya akan patah balik dan takdela saya pergi btn tu.

Sebelum hantar Balqish..saya dah menangis sepuas2nya. Mak dan abah diam saja memerhatikan saya.Akhirnya mak bersuara "kena kuatkan hati. Bukannya lama sangat. lima hari je. mcmana anak nak masuk asrama mcm nie? mcmana anak nak belajar jauh kalau mak dia asyik menangis je. Tgk mcm mak nie..anak tiga2 sekolah asrama.jauh2 plk tu. mana pernah korang nampak mak menangis"

yea..saya akur. saya mengaku.saya memang cengeng.sket2 menangis...sket2 menangis. Mak memang kuat. saya memang tak setabah emak. Anak2 mak semua masuk asrama ketika umur 12 tahun. mula dr kakak di Kluang...saya di Kuala Pilah dan adik di Perak. memang mak tak pernah nangis depan kami tapi saya tau bila balik rumah mak nangis dgn abah. mak nangis depan kawan2 mak. Mak nak kami berjaya sbb tu mak pura2 tunjuk kuat depan kami. Kalau mak tak kuat, dah tentulah takde la lima tahun kami tinggal hostel.

Tapi ogy tak sekuat mak. Hati sayu nak tinggalkan si manja hati. Apatah lagi HP akan dipungut bila sampai kem dan akan dipulangkan semula selepas 5 hari. Ya Allah..memang la mati kutu. cinta hati kata kat sana nnt bz. Iyeaaa...tau.tp sblm tido mesti teringat2 suara nakal Balqish...Cinta hati pujuk lagi..."ayang kan ada bawa baby sama2.Tgk..baby pun nak teman ayang tau.Jangan sedih2...tak elok utk baby"

Ya Allah...ini memang satu pengorbanan. Pernah satu ketika saya pernah luahkan pada cinta hati " Ayang rasa nak pergi jauh2 sorang2..duduk sorang2 supaya masa tu ayang akan rasa sangat2 memerlukan abg dan Balqish". Menyesal dengan statement tu..Hakikatnya..mmg saya tak boleh hidup tanpa kamu berdua.Tp saya kena tempuh juga...

Ya Allah..kau tabahkan lah hati ini. Kuatkan lah semangat ku. Selamatkanlah perjalanan kami pergi dan balik. Lindungilah suami dan anakku Nur Balqish Qaisarah.

sekejap lagi cinta hati akan ambil dan hantar saya ke rumah kawan. Nak ke rumah kawan akan lalu school Balqish...Balqish, biar mummy tengok pagar school tu je sbb mummy tak sanggup nak bertentang mata dan ucapkan selamat tinggal pada Balqish. Cukup2 lah air mata.

Dear Darling n Balqish,
Take care..tunggu mummy balik tau!!!



3 comments:

norziha said...

dear jie....tahniah..dah nak g btn tu..jgn sedih2...sebenarnya cter jie ni sama mcm akak..masa akak g btn dulu..akak bw baby dlm perut..preggy 5 bulan...same sungguh story ni..memang sedih nk tinggalkan diaorang..tp kt sana...akak kt ulu sepri n9..lama jugak kan...5 hari ke...tp..kami dibenarkan pegang tpn sendiri..tp x bw ke kelas la..kt bilik je..nanti mintak le...diaorg akan bg....x risau..tp hari2 sedih..akak nangis...rindu..ha ha ha...

Cinda... said...

teringat time kite mule2 kat kolo pilah .. hang lee nanges2 kate nak balik .. pueh den pujok mu .. ingt den kato .. kalo mu balik kampung, anti den xde le kawan ..

last2 lepas seminggu mu ok .. jmpe kawan sume .. den pon mu tinggal .. hahah .. :P ...

papepon .. tabahkan ati .. ada hikmah atas setiap yg berlaku dlm hidup kite ..

g_mulan said...

to all: thanks atas sokongan dan nasihat yea =)

Pages - Menu