semalam dalam sejarah

semalam kan 13 mei.
kan tercatat dalam sejarah malaysia.
sejarah ape? cari sendiri.

tapi..saya ada mencatat sejarah tersendiri.

ok.sbnarnye nak bagi TIPS MENANDA KERTAS JAWAPAN FINAL.

ini intro yea...

sepanjang 3 tahun = 6 semester berkecimpung dlm bidang pengajaran, of course la bile final exam kena menanda.


ok.sem pertama students around 40 org. masuk sem kedua dan seterusnya dan jadi 60++. sem lepas plk lbh kurang 25 org je =).
ok.masa yang diberi adalah 7 hari untuk habiskan tanda final.itupun kalau dapat exam minggu2 awal. kalau exam jatuh pada hari2 terakhir, maka hanya 5-6 hari je masa yang diberi termasuk sabtu dan ahad yea.

saya nie kalau dah menanda dah start mcm menggila.nak abis kan cepat. tapi..mmg nak termuntah bagai. Normally,sem2 lepas, saya peruntukan 3-4-5 hari utk habiskan tanda, key in markah.

persoalannya...mcmana saya marking?
mula2 saya marking soalan no 1. marking...marking...marking...sampai habis 60 script jawapan.
pastu, marking plk soalan no.2....
ulang sampai la soalan yang terakhir.
bila dah separuh dan nak abis mmg mcm dah nak kenoneng..nak muntah...lagi2 kalau jawapan tah pape...

Itu adalah dulu.

semester ini lagi mencabar. student adalah 99 org. (napela fakulti x cukupkan 100 org?)
dan paper saya jatuh pada hari kedua last minggu terakhir peperiksaan. gile tak?org lain dah bersenang lenang..saya baru nak start marking.
tp..semester ini saya try kaedah baru marking.
mcm nie caranya.

1. print jawapan ikut muat2 je dalam 1 kertas a4. contoh...soalan 1, semua jawapan dalam satu page..ikut la nak kecikkan tulisan ke...nak buat 2 pages in one paper ke...terpulang.jgnla kecik sgt nnt pening nak carik jawapan plk.

2. ambil satu kertas jawapan students.

3. bismillahhirrahmanirrahimm....tanda soalan satu.tuptap tup tap.siap. ok..tanda pulak soalan 2. tup tap tup tap..siap. tanda plk soalan 3...ulang yea..sampai semua soalan abis.

4. pas dah abis, jumlahkan markah...Tadaaaa...dah siap tanda utk sorang student.

5. Ok..ulang langkah 2-4 sebanyak 99 kali (sbb 99 org students kan).

utk rekod peribadi.

final exam paper saya adalah pada 12 mei 2011(khamis).jam 9-12.30 tghari.kul 3 pm saya ambil script jawapan dr pejabat dan ptg tu saya dapat menanda utk 3 org je.

mlm tu..sambung lagi. pagi, lepas sahur sambung sket.pastu...jumaat 12 mei 2011..teruskan menanda kat ofis. sambil melayan tetamu2yang tak diundang...sambil melayan student2 psm. cop sana...cop sini...sign sana..sign sini.kul 3.30pm...Tadaaa..sudah selesai menanda 99 keping script jawapan.

pkl 4pm key in markah....sblm kul 5 dah siap..yeah...boleh berhujung minggu dgn jayanya !!

sejarah ok.balik senyum lebar je.lagi senyum lebar bila sampai rumah Mr Darl belikan beg laptop + donut bigapple.thanks darling...=)

hepi dlm 10 minit je. pastu terus tido sbb otak penat gilerrr (bkn jawab exam je penat otak menanda pn penat otak gak tau). sedar2 je dah maghrib.hahhaha....

sekian, terima kasih.



2 comments:

Norziha said...

assalamualaikum rozy...idea rozy yang terbaru tu, akak dah gunapakai jugak sebelum ke sini, idea lama tu pun akak dah gunapakai jugak, memang kurang berkesan, ni idea akak dapat selepas marking paper matrikulasi kat kl dulu2..well done !

g_mulan said...

salam, k.ziha.
a'ah..tu la.baru terhegeh2 kite nie...=)

Pages - Menu