Makanan

Makan dan makanan


Bila duk jauh dr tanahair
Ada je idea nak makan something, tp takleh nak suka2 g kedai n order.
So kena la masak sendiri.

Skill memasak saya, dari 5% sekarang dah meningkat ke 80%.

Daripada boleh masak utk 2 org sahaja.skang ni dh boleh la nak masak utk 60 org. Harap2 skill ni berkekalan bila balik tanah air nnt.

Biasanya waktu makan2 paling ideal adalah hari sabtu.
Anak2 g sekolah balai, mak2 memasak di dapur.pastu, makan sampai 3,4 round.

Ni masa masak nasi ayam.biasanya masak lebih supaya boleh bawak bekal pegi school.


Kadang2 tekak teringin nak masak lauk hari raya.nasi impit n rendang daging. Buatttt...

Masa ni tema nasi kandar.gila la menu banyak giler.siap sewa dewan.makan ramai2. Lauk lebih kurang 20 jenis kot.lepas tu, seminggu sakit kepala sbb makan banyak sangat makanan berlemak.



Ni yg saya makan.tp, jangan tertipu.ni baru 1st round.


Utk tema nasi kandar, saya kena buat telur dadar bawang. Dekat 90 biji telur gakla terkorban.

Kuali pun pakai 3 sekali serentak.

Ni hasil nya.


Tengok org makan steam-bot, teringin plk.pakat 4 family.proceed.penuh satu meja.makan sampai mengah.


Ni pengat keledek kak wan bagi.disebabkan ni, saya try buat pengat n jadi!!! Tu yg masa ustaz don dtg, saya masak pengat seperiuk.


Sebab teringin sgt nak makan karipap, maka terhasil la.tak jadi sebenarnya.tp...arghhh asal ada rasa sket2 karipap, ngap je la.


Ni pulak nasi kerabu.10 families yg join masa ni.


Tengokla solok lada tu.mewah giler.


Eh? Suka sbb nampak kurus!

Dengan sapa? Cuba teka.
Okla takyah teka. Ni la penulis novel theweddingbreaker tu.

1 comments:

farah said...

masha Allah look at all those glorious malaysian food! looks so delicious! hehe x

Pages - Menu