Kali ketiga

Kali ketiga


Menjejakkan kaki di scotland

Kali pertama: 26 april 2013. Itu pun hanya ke glasgow. Lepak caravan. Naik cruise. Masa tu pergi dengan mar n family.

Kali kedua : 27 oct 2013
Ni jauh sket perjalanan.itinerary pun padat.berjalan dengan org2 bujang. Giler penat tapi puas hati sangat.

Sedikit catatan percutian di scotland kali kedua.

Scotland trip

Day 1
Ncl- pitlochry - inverness
4.5 hours - 2 hours
Departed 2pm, arrived : 8.15pm
Sunny day, rain at the evening.

Day 2.
Inverness - lochness
Depart 8am ( 30 mins).

Urguhart castle
Bergambar dgn ness. 

Urguhart castle - eilean donan castle (1 hour, 15 mins).
Nice view. Stop several times for taking picture.

Eilean donan castle - ben nevis
1hrs 18mins
Naik gondola 
Adult £11.40
Kids £6.70
Coffee house
Ada playground


Ben nevis - glenfinnan (harry porter bridge). 
38 mins
Park n kena jalan masuk dalam.
Hujan but having fun.
At 6pm : settled.

Glenfinnan - travelodge fort william
25 mins

Day 3

Fort william - blackrock cottage glencoe
About stgh jam
Rumah video clip kuchkuch hota hai
Permandangan cantik sepanjang jalan
Air terjun mengalir

Glencoe- loch awe
Castle
Ikut jalan kampung
Hari hujan

Loch awe - stirling
1 and half hour
Castle
Bandar cantik,

Stirling- newcastle
3hours


Hari ini 3 mei 2014.kali ketiga.

Hanya satu kereta.

Itupun sebab nak main salji di glencoe mountain. Pkl 9am dah gerak dari rumah sebab nak kena cari waterproof gloves utk arryan.tahun ni kan takde snow, so, arryan mmg takde gloves. Pergi royal quay outlet.memang takde la sbb skang ni stok utk spring je ada.nasib baik la org kat next tu baik ati pegi stor carikan.dapatla yg biasa punya bukan waterproof.

Pkl 11am bergerak dari royal quay.terus menghala ke morpeth. 


Kami ikut route yg 5 jam 48 mins.jauh tak?

Scotland memang indah.tak berhenti2 mulut nak ckp 'subhanallah...subhanallah'. Tapi serius.kalau rasa uk cantik, scotland lagi indah.


Dah masuk sempadan tp perjalanan masih jauh.


Takde nak berhenti2 pun.tp ada sekali rasa nak ke toilet.singgah satu tempat ni.Subhanallah, memang cantik sangat.air dia jernih.kalau tak sejuk, memang dah lama mandi.







Sekejap je berhenti.lepas tu teruskan perjalanan yang berbaki lagi satu setengah jam.


Hotel kat glencoe sume dah fully booked.so, kami duduk la kat fort william.lebih kurang 45 mins dr glencoe monutain. Bila lalu, singgah jap. 

Kawasannya cantik. Tp bila tgk chairlift dia...takutnya.open air. Tak berbaloi plk kalau tak naik dah dtg dari jauh.


Lps tu trs pegi fort william travelodge. Check in.rehat.makan.



Bila travel mmg kami akan bawak makanan siap2.senang.tak yah nak susah2 cari kedai nak beli makanan.biasanya akan bawak periuk nasi. Beras dua tiga bungkus. So, periuk tu guna utk masak nasi n panaskan lauk jugak.

Menu biasa utk travel, ayam masak merah, rendang daging n nasi impit.


Lps makan, perut kenyang tido. Setiap kali dtg fort william mesti ujan. Tak sempat nak g jalan mana2.

1 comments:

~Mami Little Hero~ said...

Mulan,

Route yang mulan lalu tu farah dah lalu. Memang cantik sangattttt kan. Mulut mmg tak berhenti cakap Subhanallah. Mcm dalam kanvas. Kat glencoe ada lagi salji eh?

Pages - Menu