Ke tanah tinggi

4 mei 2014

Pagi2 tu dr fort wiliam pkl 9am gerak ke glencoe mountain. Sampai, terus beli tiket. Org pun dah start ramai. Harga tiket cuma £10 sorg adult utk naik chairlift tu.kalau taknak naik ok je.kalau larat la nak daki bukit tu.

Hujan turun renyai2.baju memang dah pakai berlapis2. Anak2 je pakaikan winter suit sebab tau dah, mesti diorg nak bergolek atas snow nanti.


Nak naik tu.. Berdebar nya hati. Kami takleh naik sekali berempat. Kena pecah dua. Darling ngan arryan.saya dengan balqish. Chairlift tu x berhenti tau.so, bila sampai, kena lompat dan turunkan palang tu sendiri.no seat belt. Kaki kena letak atas palang.mcm balqish, tak sampai so, kaki dia tergantung la. 

Perasaan? Tuhan aje yang tahu.masa ni darah dah naik sampai kepala.memang rasa nak pitam.lagi2 plk bila nampak arryan kat depan berdiri atas chairlift tu. Bila tengok bawah memang sayup.pastu nampak plk mcm air terjun mengalir.nak tenangkan diri, bukak handphone n pura2 busy.


Dalam takut-takut sempat gak selfie. Cuak.memang dah baca segala surah n doa.

 
Ni lagi hebat. Pegang anak. Beg. Gopro.

Sayup kan? Kan?


Masa ni rasa dah lega sebab dah nampak tanah rata. Pit stop yang pertama.

 
Angkat palang.lompat. Lari ke kanan. Pastu, nak kena jalan sket dalam 15 minutes utk sampai ke kawasan sesuai utk sledging.


Nampak tak pit stop ke dua.kalau nak berbasikal extreme, ski, naik la.sorang satu kerusi.basikal pikul sendiri ye.
 


 
Bila jumpa salji, jgn kata budak, mak bapak pun happy sakan.


Balqish paling banyak tenaga.dua tiga kali duk turun naik bukit.



Masa main tu, hujan masih turun renyai2. Tetiba balqish ckp lapar n nak minum tea. Kami g la lari2 ke cafe.seronok kan? Bila sejuk, g cafe,panaskan badan.


Arryan macam ni la pipi dia.takleh sejuk sangat, takleh panas sangat.


Saje ambik port tepi tingkap.boleh makan sambil feeling2.


Sambung balik g main snow sebab balqish nak buat snowman la plk.


 
Arryan lebih berminat nak main lumpur kat tepi2 snow tu.


Tadaaa.. Snow man


Beberapa seconds sblm kepala snowman kena terajang dengan arryan.



Dalam pkl 2 pm, masing2 dah letih.moh la kita turun ke bawah.
Masa turun kurang takut sket.

Arryan boleh tido plk on the way tu.


Gayat okehhh!!!

 
Sampai bawah, check in.sbb malam tu kami tido kat hobbit house kat situ gak.


Ni la hobbit house tu. Ok la.satu malam £50. Ada mcm bench yg boleh jadi katil utk 4 adults, kettle, heater.plug ada 3 kot. Tp tak bukak heater pun sbb panas.

Bilik mandi ada je tepi tu. Kena bayar £1 utk 5 mins air. Lps tu ada heater dalam bilik mandi tu. Toilet pun bersih.kiranya kategori selesa la.


Disebabkan cuaca pun xberapa ok, masing2 letih kitorg lepak dalam hobbit house ni je sambil layan drama. Nasib la line internet ok. Sambung esok punya cerita ye. 

2 comments:

εïзmummyHazaεïз said...

Bestnye Hobbit house tu... Unik

Norma NML said...

Tak gayat ke naik mende tu ..hihi

Pages - Menu