kak sifu : k.sara
penaja lokasi : k.herda + Esyah lagi
Sambal Udang Petai Simpang 5
Bahan2
1. Bawang besar + bawang putih + sedikit ikan bilis (diblend)
2. cili boh
3. air asam jawa
4. gula
5. garam
6. udang
7. petai
air asam jawa
cara membuatnya:
1.Tumis bawang merah besar dan putih yang telah diblend. (Masukkan sejemput ikan bilis yang telah disiang ke dalam bhn blend bagi menaikkan rasa).
cara membuatnya:
1.Tumis bawang merah besar dan putih yang telah diblend. (Masukkan sejemput ikan bilis yang telah disiang ke dalam bhn blend bagi menaikkan rasa).
2.Setelah naik bau, masukkan cili kering yang telah siap diblend. Kacau utk sebatikan.
3.Setelah cili masak, masukkan air asam jawa, gula dan garam (secukup rasa).
4.Kemudian, masukkan udang dan petai. Setelah masak, siap utk dihidang.
0 comments:
Post a Comment