Balqish n School

Semalam register Balqish kat school.Moorside primary school.sbb school tu dekat je ngan rumah. jln kaki dlm 5 min dh sampai.
disebabkan balqish lahir bulan september die kena start dengan nursery dulu. bila pikir2 balik mcm ok jugak.bagi die adapt dengan new environment, paham dulu apa teacher kata barula die boleh masuk kelas. kalau trs masuk kelas mcm tension gak.

semalam teman balqish kat school 1-2pm. mula2 die mcm takut2 bile tgk permainan banyak, hah..mula la tak keruan. teacher suruh kitorg balik dulu pastu esok br dtg semula.masalahnya Balqish taknak balik.kekeke..puasla tanya bile boleh g school semula.

Tadi, hantar die 9am. pkl 8.30am dah gerak sbb masing2 excited. samalah..hari nie pun balqish kena balik kul 11.30am.sian die.mesti boring je tak dpt duk kat school lama2.

ok..schedule school balqish senang je. wed (12.45-3.15pm). Thurs (9am-3.15pm) and Fri (9am-3.15pm). Monday n Tues takde school. ada gak yg suggest hantar playgroup.dh g tanya tadi satu hari £7. perghhh..dahsyat tu.bincang2 ngan mr darl, baik kita hantar balqish pergi Kumon (£52/month) dari pegi playgroup. So, Mon n Tues tu mommy n papa kena pikirla schedule utk balqish.

Malam tadi Balqish dah start study semula.dah sebulan lebih enjoy je. kami bz setelkan mcm2 hal so, tak ambik tau sgt pasal balqish. kena warming up semula.

So, malam2 adalah kelas KUmon (homework dr m'sia yg berlambak tak buat..kekeke), baca Qiraati (semalam dah start Qiraati 3- sedih bila mommy dengar balqish dah pandai baca ayat pendek2 dlm qiraati) , n kena tambah kelas reading malay n english. Jgn bagi die lupa bahasa melayu.bkn selamanya duk kat sini kan.balik kena buat karangan juga. Oh..mayb dah boleh ajar die buat karangan. Haaaa..mlm nie nak karang surat utk atuk n nenek laaa. Hari tu Balqish dah hantar poskad kat atuk n nenek.semua dia tulis sendiri. Suka je atuks n neneks (dua2 belah) die.

tak sabar nak balik rumah harinie nak dgr cerita balqish kat school. Bila sampai sini, rasanya Balqish dah makin matured.makin banyak cakap.tanya itu ini. dah hafal jalan balik rumah.jln pegi school.hmmm..tapi bile tinggal berdua ngan mommy.. gaduh je la. last weekend mr darl dh g st james stadium tgk bola.tgk org lelaki....cepat je dah dapat hiburan. so, bila tinggal berdua ngan Balqish mcm2 la gaduh. last2 balqish nangis n cakap "mommy, lepas nie kita takyah gaduh2 la. kalau mommy gaduh ngan saya, sapa lagi nak jadi kawan saya?dah la saya tak de sesapa kat sini"...alahai sedihnya dengar. pastu kitorg dh tak gaduh2 dah.kekeke

ok.gambar nnt ek masukkan.internet esok baru ada kat rumah. hmmm..citer pasal Kumon, sbnrnya Balqish ada dpt anugerah.kira mcm anugerah pelajar cemerlang laaa...nnt saya postkan entry psl tu yea. pn haniza kata majlis buat samada bln oct @ nov. hmm...sian balqish tak sempat nak attend.=(

itu saja perkabaran dr newcastle. Doakan kehidupan kami sekeluarga kat sini happy2 saja n PhD pun OK !! saya perlukan doa kalian.amin.


Balqish's 1st day @ moorside nursery







1 comments:

ismi_nor said...

selamat bersekolah balqish...n for mommy jugak..take care :-)

Pages - Menu