mengandung n kandungan

pregnant ketika belajar Vs pregnant sambil bekerja

2 perkara yg berbeza. ditakdirkan Allah, anak pertama dan anak kedua adalah pregnant ketika belajar.

Balqish mmg pregnant masa tgh2 belajar.Present project proposal masa tgh sarat 7 bln n present final project masa tgh dlm pantang lagi.

Adik baby plk dapat tau pregnant masa sibuk nak uruskan cuti belajar. masa tu tgh cuti sem so, takde kelas. tapi bz menyiapkan itu dan ini.dari segi proposal, exam IELTS etc..ect.

so, saya belum merasa lagi pregnant sambil bekerja. dua2 ada pro n con.

pregnant masa bekerja (blue colour) Vs pregnant masa belajar (orange colour)

1. banyak masa nak tgk2 sana, survey2 sini.
1. banyak masa nak survey tapi survey papers, journals laaa.

2. kena prepare baju mengandung banyak2 yg sesuai dgn tuntutan kerja.kenalah labuh sket..longgar sket.kenala tukar2 kalau tak student ckp "eh..puan nie asyik pakai baju sama je" atau "dah agak dah,lepas baju nie mesti pakai baju nie"
2. hmmm..takde org nak tgk pakai baju apa kat lab.masing2 bz ngadap komp.pastu dah la ngandung kat newcastle.hari2 pakai jacket tebal.lagila org tak perasan.last2 hari2 pakai jeans ngan t'shirt tak pun blouse.(setakat nie, belum pernah lagi ada baju pregnant yg labuh sampai kaki tu...nakkkk!!!!)

3. akan jumpa dengan ramai kawan2 sekerja yg sama2 mengandung "eh..ko dh bape bln?napa perut ko besar..perut aku kecik" "eh..ko bile due..wah..due kite dekat2 laa" ataupun "eh rozi...xxx dah bersalin dah..lepas nie ko la" pastu g melawat kawan seangkatan yg bersalin tu "xxx, sakit tak bersalin?" kekekeke...
3. hahaha..dlm lab ada 3 org je wanita.lain sume jejaka.takde masa nak tanya2 psl pregnancy nie.tah2 tak perasan saya pregnant.yg care cuma SV je sbb wife die pun tgh pregnant jugak nie =).

4. hmm..pagi2 akan breakfast (pregnant kan...), pastu tghari mkn ngan kawan2 lagi..pastu ptg2 g beli goreng pisang cicah sambal kicap kat cafe TSN (oooo..rindunya goreng pisang tu)pastu malam makan lagi (sbb temankan suami).
4. pagi2 breakfast ala kadar pastu trs pegi lab. tghari makan roti ke..ape ke..pastu balik rumah dh lapar.pkl 6pm ngap ngap ngap..kul 8pm dh titon. hasilnya. berat sebeum mengandung 56kg. masa mengandung turun jadi 53kg.lani dah 5 bulan baby baru naik 55.5kg.waduhh..berat asal pun tak capai lagi.


5. Kalau pegi keje ke ..pegi kelas ke..husband akan park betul2 kat dpn bangunan.so,jalan sket dah masuk kete..fuhh lega.pastu...sampai pagar umah.terus masuk rumah.mmg laaa masyuk.
5. nak park depan bangunan. banyak la.. jalan la kaki. dua minggu lepas (sblm ada kereta) naik bas.pastu turun kat city center.pastu jalan2 dlm 15min sampai la lab.hari pertama mcm nak semput.masuk hari ketiga laju je jalan. nie dh ada kete, lega la sket.tu pun hari2 husband turunkan kat RVI hospital. kenalah jalan sket jgk.tak tau lagi bila time winter.lagila kena jln kaki mengharung snow...tapi alhamdulillah..takde masalah.exercise jugak tu.moga2 mudahlah bersalin nnt.

6. bila dah sarat, boleh mintak cuti 2 minggu awal sblm bersalin (bestnya..saya mau..saya mau)..pastu lepak kat rumah mak.sementara tunggu waktu bersalin.mayb sebulan sblm tu KJ cakap "rozi, awak takyah masuk kelas lagi, xxx akan ganti awak" -eh bk ke xxx pun mengandung jugak?
6. huh..takde maknenya. sarat ke tak ke...dtglah lab mcm biasa. SV pun dah bg mcm2 dateline utk siapkan sblm maternity leave.OOO..kat sini boleh ambik maternity leave. 2-6 bln. tapi kan dtg nak blaja. masa balqish dulu, lepas 20hari bersalin dah drive khg timur- UTHM, smpi lab kena masrah dgn kakak2 lab sbb tak berpantang betul2.nak buat camane.kali nie rasanya..kalau baik je, trslah nak g lab.


7. dapat cuti sehingga 100 hari. setiap wanita kerja kerajaan dapat cuti bersalin max 300 hari. saya?sehari pun tak pernah guna lagi.masa sblm blajar ada ckp, kalau mengandung, nak ambik cuti paling max...tp x tercapai.tak tau la akan guna ke tak cuti tu.nnt i update ye.
7. mcm saya bgtau td, cuti lama =takde phd progress. takde maknanya duk kat rumah ngan baby nak buat simulation.hahhaha..so, mayb baik je.trs g lab? baby??? saya ada suami penyayang yg lg teror handle baby dr saya (mak pun lebih percaya die handle baby dr saya)...so, mr darl jaga baby yea.

8. berpantang dgn sepenuh perasaan... baring jeeeee...pastu tukang urut mandikan baby. tau2 je "G, makanan dah siap nie". malam tido...mak abah tlg jaga baby.
8. berpantang? pilis pun tak tau letak kat mana.kekeke..ala kadar je la.mak bapak jauh.ada suami je.ada la balqish mtk tlg itu ini..harap2 dipermudahkan.
itu aje cerita mengandung dan kandungan.takde papepun.merapu je lebih. sampai bile saya akan pergi lab?insyaAllah selagi terlarat. sebab..sebab..hospital bersalin adalah belakang je school saya. rasanya kalau dah sakit bersalin sempat lag kot nak jalan labour room kat hospital tu.apa2 pun doakan semuanya selamat yea.

oh..jgn takut nak mengandung masa belajar. mmg banyak dugaan n komitmen tapi INsyaAllah..anak lahir bersama2 rezeki.Alhamdulillah..akan dipermudahkan banyak urusan. saya dha merasa semua tu masa time Balqish...


ok..ini adalah gambar pregnant 19 minggu....nampak cuaca panas tapi sejuk tau.







2 comments:

ismi_nor said...

salam jie..take care..akak masih berkira2 bile mau tambah..macam nak bersalin kt msia je...sebab nak enjoy dok sini..anak2 yg ada dh menceriakan hari2 akak....tp mana tau rezeki kan...

..blindart.. said...

ok la tu mengandung masa belajar. anak confirm bijak...

Pages - Menu