pregnant woman @ week 18

uishh..pejam celik...pejam celik sudah 18 weeks
sekejap je masa berlalu
minta maaf adik baby sbb mommy bz n mmg tak sempat nak catatkan apa2 tentang pregnancy kali nie...
dari start adik baby 4 weeks lagi mommy dh start bz.
bila dah sampai newcastle baru laa hidup kembali stabil n boleh la bagi tumpuan sket kat adik baby yg masih dlm perut mommy nie.

ok.meh citer sket.
pregnancy kali kedua nie sangat menyeronokkan. sebab?

1. masa pregnant balqish start masuk week 8-12 --> minggu muntah2 makanan. tak boleh makan ikan langsung n tak boleh makan lepas pkl 6pm. tapi kali ni OK saje. Kebetulan bulan puasa n hari2 doa jgnlah mabuk2.Alhamdulillah...diperkenankan. Oh tapi penyakit mabuk menyerang masa week 12-16. tu pun rasanya 2 kali je kot muntah cuma loya2 nengada jek.hehhe.

2. rezeki mencurah2 dah dipermudahkan segala urusan...terima kasih Allah. sebab masa tu byk sgt urusan dan perlu ke sana ke sini. yg paling best masa nak naik flight pun dpt naik dulu sbb pregnant + ada balqish...tima kasih balqish n adik baby.

cukuplah 2 sebab.

ok..pastu mula2 rasa nak bukak buku merah kat klinik kerajaan tapi sbb bln posa + bz = asyik tak sempat je nak g klinik hari ISnin. saja je nak buat buku merah utk collection sbnrnya.hahaha.
sudahnya...mmg tak buat.

check dn dr luckmal je sbb die yg tau psl pregnancy history saya.

citer psl check up kat klinik dr luckmal (johor maternity& women specialist centre)...sempat check up 3 kali je.
1. kali pertama check up week 8 - berat 54kg
2. check up week 13 - berat 55kg . masa nie dr luckmal ckp dah boleh tau jantina tp disbbkan posisi baby, tak dpt nak kenalpasti.so Dr luckmal tulis (XY?)
3. check up week 16 - berat 55.5kg. kali ni dramatic sket.

dr luckmal ckp baby OK n try nak tgk jantina. Balqish mmg suka tgk dr scan adik baby. die yg paling tak sabar "papa..baby boy ke girl..saya nak baby girl tau". Dr luckmal ckp "mcm boy tapi saya tak sure laaa....sbb tak berapa jelas.kejap yea"..pastu di try cari posisi lain n finally...OK...confirm.. BOY....

perasaan saya - sgt happy.yelaaa.dah ada girl sorg..naklah merasa ada boy plk.
perasaan balqish - sgt hiba n bersedih "alaaa mommy..saya nak baby girl laaa"
perasaan mr Darl - ????

kuar2 klinik terus call mak n bgtau. rupa2nya mr Darl pun terkejut. die harap2 baby girl.yelaa...family die ramai lelaki + die mmg suka baby girl.hahhahaaaaa..so dua beranak tu melayan perasaan n saya la org paling gembira. Harap2 akan menjadi kenyataan.Tolong sama2 doakan yea. Tapi skang nie Balqish dh OK.dah boleh terima kalau adik dia boy.

pastu Dr luckmal buatkan medical report utk Airline n utk hospital di UK - F.O.C. baikkan die?

perut saya?
hmm..masa pregnant balqish kecik je perut. kali kedua nie pun sama. Nie barulah nak start membesar. Orang pun tak perasan saya pregnant.lagi plk bila kena pakai baju tebal2.

sampai newcastle - daftar kat Dilston Clinic n Dr Cookey terangkan saya akan dapat sorg midwife nama Allison. Midwife tu akan jaga saya dari sekarang sampai la umur baby 5 hari (lepas deliver die akan dtg rumah). Midwife akan buatkan schedule utk saya - attend course berkaitan penyusuan, bersalin etc.etc. selama setahun dr tarikh check up saya boleh ambil ubat farmasi free + dental pun free. wow!!! best rupanya jadi pregnant woman kat UK nie. kat malaysia sekali check up dah kena ~RM 50-80. Bersalin normal ~ RM 1000 ++ . Bersalin ceaser ~ RM 3k-5K. First check up dgn midwife adalah pd 4 nov nnt.

tu je cerita ttg pregnancy kali nie. adik baby sgt behave (buat masa nie) dan alhamdulillah saya takde la sakit2 pinggang ke..kejang2 kaki ke (sejuk kan..)..harap2 akan OK sampai melahirkan.
semoga semuanya akan berjalan lancar. Tolong sama2 doakan yeaaaa...


saje je nak letak gambar yang nampak perut mcm buncit sket....





2 comments:

ismi_nor said...

jie..take care ye..bestnye dpt boy..boy senang jaga kate kwn2 akak..akak x tau...sebab ada 2 boy, mudah je bg akak..ha ha..tp girl mungkin senang..allah tau segala terbaik utk kite..take care ye..

g_mulan said...

kak ziha: insyaAllah..harap2nya.amin.

Pages - Menu