Solat spring

Skang ni dah masuk musim spring.
Tapi
Tapi...
Winter tetap takmo beralah.
Pagi td darling saya ckp snow turun kat whitley bay.

En winter...udah2 la tu.
Sian kat anak2 saya nak g playground,
Mommy daddy nak berbbq.

Sume tergendala.

Newcastle...spring ke...summer ke..tetap sejuk sbb dah mmg tpt sejuk kan.cuma kadar kesejukan tu kureng sket la time spring n summer ni.boleh la nak pakai cardigan jek kalau keluar shopping.hahahaha.shopping tu dlm mall.kalau nak g garden kena la pakai jacket nipis sket.

Waktu solat pulak...eh lupa nak bgtau masa 1 april hari tu kena cepatkan 1 jam.tak dapat bayangkan org yg takde teknologi ni sume, diorg tau ke kena cepatkan sejam ek? Even masa saya g school pun masa lunch tgk awal lagi, sekali tgk hp eh...lupa nak cptkan sejam.haaa kan dah rugi sejam.

Kalau tak silap 1 april tu hari ahad.masa tu nak keluar saya pun solat zuhur kul 12.15...sekali rupa2 nya zuhur masuk kil 1.15...(kan dah cepatkan sejam...ape daaa).

Skang ni pun kena sentiasa check waktu solat.bkn sengaja nak solat lewat tp kadang2 terpaksa.esp kalau sejuk sgt.tak sanggup nak ambil wuduk dua kali.so simpan wuduk utk solat seterusnya.org akan cakap...eleh...takkan la sejuk sgt.ok..cuba korang try duk newcastle ni.baru tau tahap sejuk dia camane.amnil wuduk pastu terus solat, masa tahiyat awal still menggigil lagi tau.

Skang ni maghrib masuk kul 8lebih.saya kena bayar posa nazar.ishhh kena posa cpt 2 ni..mmg tak larat la nak tunggu isyak.biasanya akan tido dulu kul 12 baru bangun solat isyak.takpun bangun kul 3am solat isyak pastu trs tunggu subuh.sbb subuh kul 6 lebih dah abis waktu.hujung2 april nnt kul 5.29 am dah abis waktu subuh.x terkejut beruk ke bangun kul 5.45am, kat luar dah terang benderang.scary ok.satu waktu tinggal solat berdosa besar.

Peringatan utk diri sendiri...jaga solat n solat di awal waktu.semoga ibadah diterima Allah.amin.





1 comments:

~Mami Little Hero~ said...

Mulan,

dua tiga hari lepas perubahan jam tu terbabas jugak subuh sbb subuh makin singkat. skrg ni dah ok. huhuhu. ha ah betullah kalau solat mesti gigil. masuk rakaat ketiga dah ok sikit. hehehe. selalu jugak solat 20 min before masuk waktu baru sbb nak jaga wuduk. ingatkan kita sorang je gitu. hikhikhik.

Pages - Menu